תוצאות סקר המיינדפולנס בישראל
ביום העיון בנושא "טיפול מבוסס מיינדפולנס – מהמוח אל הקליניקה" שהתקיים במאי 2013 במהלך ביקורו של ג'ון קבט זין, הצגתי תוצאות מסקר שערכתי על השימוש במיינדפולנס בישראל. כ80 איש ענו על הסקר והעידו שהם משתמשים במיינדפולנס במסגרת טיפולית או מקצועית אחרת. המשיבים אליהם פניתי במייל, פייסבוק, ודרך רשימת התפוצה של מרכז מודע, נותנים לנו תמונת מצב עדכנית ומעניינת, ומאפשרים לנו להציץ לרגע לעבודתם.
הצעתי בסקר מספר סוגי התערבות שמשלבים מיינדפולנס, אך להפתעתי כ 30 איש ציינו שהם משתמשים במיינדפולנס באופן אחר, שלא הוצע. זה כלל סוגים שונים של מדיטציה בודהיסטית ולא בודהיסטית, פוקוסינג, דמיון מודרך ועוד. מבין אלה שכן בחרו באפשרויות שניתנו, קבוצת ה MBSR היתה הגדולה ביותר עם למעלה מ20 משיבים.
היה מעניין ללמוד ש 25% מהנשאלים דיווחו שלמדו מיינדפולנס בעצמם, ולא במוסד או אצל מורה באופן מסודר. מבין אלה שלמדו במוסדות, מצאנו את "החשודים הרגילים": עמותת תובנה, פסיכודהרמה, מרכז שילוב, מרכזי האקומי, ו MBSR-ישראל. חלק מהנשאלים, כצפוי, למד בארה"ב ובאנגליה במוסדות המכשירים מורים ומטפלים.
שאלנו גם אודות התואר האקדמי, ו73 מהנשאלים ענו על השאלה. מתוכם: 33 בעלי תואר או תעודה בפסיכולוגיה ופסיכותירפיה, 10 עובדים סוציאלים, 6 רופאים, 5 אנשי חינוך ו19 "אחר" הכולל פילוסופיה, ניהול, לימודי אסיה ועוד.
מרבים המשיבים עובדים עם מבוגרים, אבל קבוצה משמעותית של 42% עובדת גם ילדים (16% עם ילדים בלבד, ו26% עם ילדים ומבוגרים, כולל מתבגרים).
אחד הממצאים המעניינים של הסקר היה ש 21% מהמשיבים כלל לא מלמדים מיינדפולנס, לא בקבוצה ולא בפרטני, אלא משתמשים בתרגול עם עצמם. ניתן לשער שמטפלים רבים, למרות שאינם מלמדים מיינדפולנס, פשוט משתמשים בנסיון שלהם על מנת לעשות את העבודה הטיפולית באופן טוב יותר.
כששאלנו מה תרגול המדיטציה העיקרי שלך, גילינו, ולא הופתענו, ש87% מתרגלים ויפסנה. לשימחתנו מצאנו שבממוצע למשיבים על הסקר יש 11 שנים ו 4 חודשים של נסיון בתרגול מדיטציה, ו 6 שנים ותשעה חודשים של נסיון בהוראת מדיטציה. זה משמח, כי זה אומר שבאופן ממוצע המשיבים התחילו ללמד מיינדפולנס אחרי 4 שנים ו7 חודשים של תרגול עצמי. צריך לזכור, כמובן, שאלה ממוצעים בלבד, ויש מבין המשיבים שחיכו זמן רב יותר, ויש שחיכו פחות, לפני שהרגישו מוכנים להעביר את הידע והמיומנות שלהם לאחרים.
לסיום, ראינו שמרבים המשיבים מרוכזים במרכז הארץ (48), עם קבוצות קטנות בחיפה וירושלים (כ 15). בודדים בלבד נמצאים בדרום הארץ ובצפונה.
תודה לכל מי שהשתתף! ניתן למצוא את המצגת מיום העיון כאן.
ישנם כמה מוקדים של פיתוח בישראל: מורי MBSR, מדריכי שפת הקשב, תוכניות לאנשי חינוך, ייעוץ, וניהול. מעניין יהיה לחזור אל הסקר בעוד שנתיים, או חמש, ולבדוק מה השתנה בנוף.