מדדי האושר של ישראל 2016 – הסבר טכני
ישראל בת 69 ואפשר להיות גאים בה. תוך זמן קצר, וכנגד הרבה קשיים, נוצרה כאן מדינה מוצלחת למדי, מתקדמת למדי, בטוחה למדי למי שהתמזל מזלו להיות אזרח בה. כל זה משתקף בדו"ח האושר העולמי שמשרטט מדרג של מדינות העולם לפי רמת האושר של תושביהן. המדרג מבוסס על שאלה פשוטה ששואלים מדגם מייצג של תושבי ישראל: עד כמה אתם מרוצים מהחיים שלכם באופן כללי, ועד כמה אתם צופים שתהיו מרוצים בעוד חמש שנים. במדרג הזה ישראל ממוקמת במקום 11 מתוך 150 מדינות בעולם. זה נתון מדהים, כי המדינות שנמצאות מעליה הן קנדה, ניוזילנד, אוסטרליה, שוודיה, שווייץ, איסלנד, הולנד, דנמרק, נורווגיה ופינלנד. ישראל, ככה נראה, חברה במועדון מאוד ייחודי של דמוקרטיות נאורות ומפותחות כלכלית וחברתית, שנהנות מתמיכה חברתית חזקה, נדיבות, ותוצר לאומי גולמי גבוה. אבל יש בדו"ח האושר הזה אנומליה שאני מצביע עליה כבר כמה שנים, ומשום מה זוכה להתעלמות מוחלטת. גם כשדיברתי עם חוקרים מתחום האושר הם לא הכירו אותה, ולא ידעו להסביר אותה.
בדו"ח האושר יש מדרג נוסף, שמבוסס על סקר שונה ששואל את האזרחים איך הם מרגישים. זו שיטה אחרת למדוד את שביעות הרצון של אנשים, במסגרתה שואלים שאלות על רגשות חיוביים ורגשות שליליים. להלן השאלות המדוייקות ששואלים בנוגע לרגשות חיוביים (בהתייחס ליום אתמול): "האם חשת שנחת דיך אמש? האם התייחסו אליך בכבוד במשך כל היום אתמול? האם צחקת או חייכת הרבה אתמול? האם עשית או למדת משהו מעניין אתמול? האם הרגשת אתמול במשך חלק ניכר מהיום את הרגשות הבאים: הנאה.?". במדרג הזה ישראל מתרסקת למקום ה 109 ואפשר בהזדמנות זו למנות כמה מדינות שנמצאות מעליה: ליבריה, רוסיה, טורקמניסטן, מקדוניה, גבון, ירדן, בוסניה וצפון קפריסין.
חשוב להבין שמדובר בשני מדדים שונים לאושר, שהחוקרים יודעים שאין ביניהם קורלציה גבוהה. כלומר, ישנן לא מעט מדינות שהציון שלהן בשני המדדים שונה. כדי להעמיק קצת את ההבנה שלי בנושא, קיבלתי לידי את הנתונים הגולמיים עליהם מבוסס דו"ח האושר, דירגתי את כל המדינות לפי שני המדדים, וחישבתי את הפער לכל מדינה ומדינה. כך, ישראל שמדורגת במקום 11, ובמקום 109 קיבלה את הציון 98- (מינוס 98). לעומת זאת מדקסקר, שמדורגת במקום 110 במדד האושר, אך במקום 14 במדד השני, קיבלה את הציון 96, בצד הימיני של הדיאגרמה:
אם כך, בצד הימיני של הגרף מופיעות המדינות שאצלן מדד הרגשות החיוביים גדול יותר ממדד שביעות הרצון. בצד השמאלי מופיעות המדינות שאצלן מדד שביעות הרצון גדול יותר ממדד הרגשות החיוביים. זה הצד שמעניין אותנו, כי כפי שאפשר לראות, ישראל ממוקמת אחרונה, בפער ניכר, בקצה השמאלי של הטבלה.
קשה לי לתת הסבר סטטיסטי לתופעה הזה. אבל יש כמה מאפיינים לגרף הזה שאפשר להתייחס אליהם. קודם כל, כמעט כל המדינות המפותחות מופיעות בצד השמאלי. כלומר, במדינות המפותחות האושר של התושבים גבוה יותר מאשר הרגשות החיוביים שהם מרגישים יום יום. בצד הימני של הטבלה, לעומת זאת, יש רוב למדינות עניות. כדי להמחיש את זה, ראו את אותה דיאגרמה, כשהיא מחושבת רק על 50 המדינות עם ה GDP הגבוה ביותר בעולם. אצל כמעט כולן, מדד האושר הכללי גבוה יותר מדד ההרגשה הטובה.
דבר נוסף שאפשר להבחין בו, הוא שמדינות שאנחנו נוטים להעריך על איכות החיים של תושביהן, מחזיקות פער קטן יחסית בין שני המדדים: למשל נורווגיה (מקום 2 באושר, מקום 8 ברגשות חיוביים), איסלנד (מקום 5, ו 3), ניוזילנד (10, 19), ארה"ב (21, 31). ככל שמתקרבים לקצה השמאלי של הטבלה, הפערים מתחילים להיות מאוד גדולים, והמדינות הן לא בדיוק מופת להצלחה בימים האלה: טורקיה, ליטואניה, סלובניה, ספרד, רוסיה ולאטביה.
המיקום של ישראל כמספר 11 בעולם במדד האושר הכללי (שביעות רצון) הוא מטעה. שאר המאפיינים שלה אינם דומים למדינות המאושרות בעולם, כפי שעולה משאר הנתונים בדו"ח. פסיכולוגים חיוביים אוהבים להגיד שישראל טובה בתמיכה חברתית, וזה מה שמסביר רמת האושר הגבוהה שלנו. אבל מהנתונים עולה תמונה אחרת לגמרי. ציון התמיכה החברתית בישראל נמוך משמעותית מכל המדינות שמדורגות כמוה במדד האושר (קנדה, שוייץ אוסטריה וכו') וקרוב יותר לציון של ערב הסעודית ואוקראינה. בתחום חופש הבחירה, המצב אפילו עגום יותר. הציון שלנו קרוב לציון של ערב הסעודית (שוב), ירדן וטנזניה. (הנתונים האלה לא מופיעים בדיאגרמות לעיל, אלא בדו"ח האושר עצמו. וצריך לחפור כדי למצוא אותם.)
בכל מקרה, הפער בין שני מדדי האושר צריך להטריד אותנו. הוא הפער הגדול בעולם, והוא ממקם את ישראל בין שורה של מדינות מפותחות יחסית, אך לא יציבות כמו רוסיה, ספרד, וטורקיה.
בפוסט אחר העליתי ספקולציה על הסיבה לפער הזה וקריאת כיוון לשיפור. אבל חשוב לסייג שמבחינה מדעית טהורה, אנחנו באמת לא יודעים מה דוחק את המדינה הקטנה שלנו למקום הייחודי שהיא נמצאת בו – המדינה המפותחת עם הפער הגדול ביותר בין מדד האושר למדד הרגשות החיוביים.
נ.ב., בראש הטבלה של הרגשות החיוביים, בין 12 המדינות בהן האזרחים חווים רגשות חיוביים ביותר נמצאות כמעט כל מדינות אמריקה הלטינית: פרגוואי, קוסטה ריקה, צ'ילה, מקסיקו, פאנאמה, אקוואדור, גואטמלה, וארגנטינה. מעניין, לא?