פרסומים דומים שאולי יעניינו אותך

2 Comments

  1. תקע בשופר גדול לחירותנו.

    בריטריט הארוך שהתקיים בשבוע שעבר בעין דור, קיים אסף פדרמן תרגול קריאה מדיטטיבית של דרשה קצרה בשם "דרשה על מחשבות לא מיטיבות" שמופיעה בפרק תשע של אוסף הדרשות המחוברות. קראנו את הטקסט יחד, ושאלנו שאלות. התרגול כלל העלאת שאלות טכניות ביחס למושגים המופיעים בטקסט, לא הועלו פרשנויות לטקסט.

    מאז שקראנו את הטקסט הוא לא מניח לי. הוא לא מניח לי כי אני איש של מדרשים, הוא לא מניח לי כי יש בו מתיקות של סיפור שלם, הוא לא מניח לי כי להוראה המוכרת של נתינת הדעת לשלושת אבני החן, מוסיפה הדרשה אבן חן רביעית "מעלותיך שלך", והוא לא מניח לי כי הוא מתכתב עם לוח השנה היהודי אלול, ראש השנה , יום כיפור וסוכות.

    כמו שאסף אומר, במבט ראשון מדובר בדרשה שגרתית ולא מלהיבה. אבל הקריאה המשותפת אפשרה לראות את היופי והרלוונטיות של הטקסט העתיק הזה. כמו כל דבר שעושים עם מיינדפולנס, לאט ובתשומת לב, הקריאה נעשתה פתוחה, רחבה, ומלאת נשימה.

    הנה הטקסט כפי שאסף תרגם אותו משפת המקור:

    פעם אחת, נזיר אחד שהה במעבה היער באזור בו התגוררו בני קוסאלה. באותה העת, כשהלך לבלות את היום לבדו הוא חשב וחזר וחשב מחשבות מזיקות ולא מיטיבות: מחשבות של הנאות חושניות, של שנאה, של פגיעה.
    הדווטא (יצור שמיימי) שמתגורר באותו מעבה-יער גילה איכפתיות כלפי הנזיר ורצה בטובתו.
    הוא פנה אל הנזיר ודקלם את שורות השיר הבאות: המחשבות שלך אוכלות אותך/ בגלל תשומת לב לא יסודית/ נטוש את מה שאינו יסודי/ והרהר ביסודיות/ התמקד במורה, בלימוד, בקהילה, ובמעלותיך שלך/ כך תגיע לשמחה ולהתעלוּת בלי ספק/ אז, בעודך מלא במתיקות/ תעשה סוף לסבל.
    כך הדווטא יצר אצל הנזיר עירנות ועוררות.

    קל להבין כי 'מעבה היער' בו שוהה הנזיר הוא מטאפורה לסבך המחשבות בהן הוא לכוד, והדרשה מלמדת על מצב של חסד שמיימי, הקורא לאדם מתוך סבך המחשבות, ומכוון את האדם אל מחוץ לסבך ולסבל.

    אבל, אפשר לראות כאן פן נוסף: אפשר לקרוא את הדרשה כמסבירה את מהות הלידה שלנו לחיים בתוך הסבך, ובתוך הסבל. יש שלב בתרגול המדיטטיבי שבו לומדים להתידד עם האויב, כאשר תשומת הלב ממוקדת, ובמרחב הדומם עולות מחשבות ורגשות, מחשבות אלו אינן נתפשות עוד כאויבים המשבשים את המאמץ לריכוז לשקט ודממה, אלא כידידים המאפשרים לתובנה להופיע. ניתן לקרוא את הדרשה כתיאור של מצב זה, ניתן לקרוא את הדרשה כדרשה המלמדת תובנה על קיומנו בעולם של "מחשבות לא מטיבות". דרשה המלמדת כי מהות סבך המחשבות הלא מיטיבות היא היצור השמימי השוכן בתוכן המגלה אכפתיות ורוצה בטובתנו. שכן, רק המפגש עם הסבך, ועם החסד שבו, מוביל אותנו להתעוררות.

    הדרשה מזכירה את הסיפור המקראי על המלאך עימו נאבק יעקב כל הלילה (בראשית לב) לאחר שנותר לבדו (הנזיר בדרשה הולך לבדו ביער) עם עלות השחר יעקב מכריע את המלאך ומקבל ממנו את ברכתו. סבך היער הוא מקור לברכות, הוא מקור לתמורות המצמיחות אותנו. כאשר אברהם הולך לעקוד את יצחק בנו, הוא רואה אייל נאחז בסבך, אברהם עוקד את האייל האחוז בסבך במקום את יצחק בנו.
    ההסתבכות שלנו בתוך הסבך היא מצב בלתי נמנע, מצב שממנו, ורק ממנו, יכולה לצמוח התעוררות.
    אם היתה נשאלת שאלה ביחס למטרת הסבל, אולי כך היתה נשמעת התשובה.

    יש אמרה חסידית ביחס לחודש אלול שבו [בניגוד לשאר השנה בה המפגש עם המלך קשה כיוון שהמלך שוהה בארמונו, הרי שבחודש אלול המלך זמין כיוון ש]"המלך נמצא בשדה". מהו השדה בו נמצא המלך? השדה הוא מקום העבודה, מקום חיי המעשה, המקום בו הנשמה יורדת מעולמה העליון ובמפגש עם העולם החומרי, אובדת ומאבדת מעצמה, ודווקא במקום זה בו איבדה את עצמה, ביכולתה למצוא את שאיבדה ולהפגש שוב עם המלך.

    לפי המסורת היהודית, ראש השנה אינו היום בו נברא העולם, אלא היום בו נברא האדם. בראש השנה תוקעים בשופר, תקיעת שופר היא תפילה באמצעות קול המושמע על ידי כלי שמקורו בטבע. לאחר שמיעת קול השופר בראש השנה אנו אומרים את התפילה "היום הרת עולם", הרת לשון הריון. היצור השמיימי השוכן בטבע פונה אל הנזיר באמצעות שירה ומלמד אותו לנטוש את תשומת הלב שאינה יסודית, אסף הסביר שהביטוי "תשומת לב יסודית" מתבסס על תרגום שתי מילים yoniso manasikārā – . manasikārā שמשמעה לכוון את התודעה, והמילה yoni שמשמעה רחם. הביטוי השלם yoniso manasikārā הוא כבר ביטוי בעל משמעות אחרת, אבל השורש מרמז על הרחם, המקור, היסוד (yoni). הרחם, מקום ההריון, זוהי איכות היסודיות שבתשומת הלב – המקום ממנו אנו נולדים, היום הרת עולם.

    חסידים אומרים בשם רבי אהרון מקרלין (1736-177) שבראש השנה חייבים להתפלל בציבור אצל הצדיק (המורה, הקהילה והלימוד), אבל ביום הכיפורים אפשר להתפלל לבד ביער. האם כמו הדווטא, אומר רבי אהרון מקרלין לחסידיו, כי לאחר שיפנו בראש השנה את תשומת הלב למורה לקהילה ללימוד ולמעלותיהם, הם יוכלו ביום הכיפורים להפגש עם אותה איכות לבדם מול היער.

    מהי אותה תפילה לבד ביער? את זה לימד הרב קוק (1891-1982), בשיעורים שנתן בישיבתו לקראת יום כיפור, שנה אחר שנה, כמסר יחיד ודומיננטי: "איש רעת רעהו אל תחשבו בלבבכם" (זכריה ח') "נטוש את מה שאינו יסודי/ והרהר ביסודיות". "כך תגיע לשמחה ולהתעלוּת בלי ספק" חג הסוכות "זמן שמחתנו".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *